In de spotlights: wandelen
Eefje van Essen

Wie van wandelen houdt kan zijn hart ophalen bij ASZ. Al snel na de oprichting in 2013 is oud-voorzitter Albert van Kuijk begonnen met het organiseren van wandeltochten.
Als fervente wandelaar was Mia Dernison een trouwe deelnemer van deze wandelingen en geleidelijk heeftzij het stokje van Albert overgenomen. Al snel slootook Frans van Bussel zich aan als organisator; zijn belangstelling voor en kennis van de natuur in de breedste zin van het woord gaf een extra dimensie aan de wandelingen. Later namen ook Nina Hartwigsen, Dora Meijer en Annemieke Honcoop  zitting in de wandelcommissie. Op enig moment is besloten een aparte wandeling ‘Rondje Natuur’ te organiseren, waarbij uitgebreid aandacht kan worden besteed aan alles wat de natuur te bieden heeft. Uiteraard is Frans van Bussel hiervan de gids.

Lange wandeling
De lange wandelingen zijn 10 tot 13 km en vinden plaats op de 2e dinsdag van de maand. Er wordt altijd verzameld op de parkeerplaats bij Slot Zeist, waarna men per auto naar de startplaats van de wandeling rijdt. De wandeling duurt over het algemeen 2,5 tot 3 uur. Als er horeca onderweg is wordt er gezamenlijk koffiegedronken, zo niet dan wordt na afloop nog even na gekletst. Om ongeveer 14.00 uur is men weer terug in Zeist.

Korte wandeling
Om iedereen de gelegenheid te geven mee te wandelen wordt er iedere laatste zondag van de maand een korte wandeling georganiseerd van 5 tot 6 km. Ook hier geldt, net zoals bij lange wandelingen: om 10 uur verzamelen op de parkeerplaats bij Slot Zeist. Uiteraard neemt deze wandeling minder tijd in beslag en bent u eerder weer terug in Zeist.

Rondje Natuur
Zoals de naam al zegt staat bij deze wandeling de natuur centraal. De twee gidsen, waaronder voormalig docent natuur en milieu Frans van Bussel weten op een ontspannen manier ieders natuurkennis te verrijken.
Het rondje natuur bedraagt 2 tot 3 km en vindt plaats iedere 3e zaterdag van de maand. Je leert met andere ogen en oren naar de natuur te kijken en te luisteren. Ook hiervoor verzamelen we doorgaans om 10.00 uur op de parkeerplaats bij Slot Zeist.

Organisatie
Zoals bij elke activiteitencommissies van ASZ geldt ook hier: het lijkt zo makkelijk, maar achter de schermen wordt veel werk verzet. Eén keer per jaar komt de commissie bij elkaar en worden de tochten vastgesteld en de data van de wandelingen en het ‘voorlopen’ gepland.
Elke tocht moet word en ‘voorgelopen’. Aandachtspunten zijn: is de tocht geschikt, zijn er obstakels, is er horeca, kun  je de auto kwijt bij de startplaats. Als er een obstakel is, zoals bijvoorbeeld een hekje waar je overheen moet klimmen, dan moet dat gemeld worden in het Magazine.
Het voorlopen gebeurt met alle commissieleden omdat er iemand uit kan vallen en je allemaal de route moet kennen. Meestal wordt er een bestaande route, gemarkeerd met pijlen, gekozen. De laatste tijd zijn de klompenpaden zeer in trek. Dit zijn speciale routes door een mooie natuur en gemarkeerd
met rode, gele of blauwe klompjes.
Tijdens de wandelingen loopt er altijd één commissielid vooraan, één in het midden en één achteraan. Je moet met meerderen zijn om te kijken of iedereen mee kan komen en niet onbelangrijk: er kan een ongeluk gebeuren. Iemand heeft dan ook altijd een EHBO-set bij zich. Uiteraard is het meelopen volledig voor eigen verantwoordelijkheid.

Contacten
Omdat veel leden geregeld met de wandelingen meegaan leert men elkaar kennen en ontstaan er tijdens en na het wandelen bij de koffiepauzes en lunch vaak gesprekken, die leiden tot het maken van afspraken en vriendschappen.
Wandelen omvat dus meerdere facetten: bewegen, genieten van de natuur en leuke contacten.