Wonen met technologische oplossingen

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van ouderen door het gebruik van technologische hulpmiddelen toeneemt. Daarbij kunnen ouderen daardoor ook langer thuis blijven wonen.

Als we het hebben over technologische hulpmiddelen, waar hebben we het dan over? Het gaat om:

  • digitale toepassingen thuis
  • sensoren
  • (sociale) robotica: robots in verschillende vormen
  • internet of things: apparaten of voertuigen die met internet verbonden zijn
  • artificial intelligence: zoals een geautomatiseerde klantenservice gesprekspartner (chatbot) op een website, die wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie
  • virtual en augmented reality: computertechnieken die ons een andere of ‘aanvullende’ werkelijkheid bieden zoals met een VR-bril of een smartphone app waarmee we op Pokémon jacht kunnen, en
  • blokchain: blokjes informatie die digitaal ‘ondertekend’ zijn door twee partijen en zonder tussenkomst van een derde partij worden opgeslagen in een database, zoals met de Bitcoin.

Technologie voor zorg en ondersteuning thuis is nog volop in ontwikkeling. Gemeenten en zorgverzekeraars onderzoeken hierbij ook welke technologie voor welke mensen in welke situaties oplossingen biedt. Daarbij kijken zij ook of deze volwaardige of betere alternatieven vormen dan bestaande oplossingen. Als onderdeel hiervan worden ook keuzes gemaakt over het wel of niet opnemen van technologie in vergoedingen en verstrekkingen. Het antwoord op de vraag wie betaalt, zal dus ook door de tijd heen veranderen

De gemeente Den Haag heeft inmiddels een Technotheek, een uitleenservice van sociale technologische producten ter ondersteuning van de zelfredzaamheid thuis. Daarnaast is er de iZi-woning, een 3-kamerappartement met ruim 90 toepassingen die je kunnen helpen bij het zelfstandig thuis wonen. Behalve aanpassingen in de woning ( keuken, natte cel, slaapkamer en huiskamer ) kunnen technologische toepassingen zorgen voor meer veiligheid of mobiliteit in huis, of voor meer sociaal contact. Een paar voorbeelden:

Robotstofzuiger
Je kan zelf instellen wanneer de robotstofzuiger zijn werk doet en in welke delen van de woning. Vanwege de compacte vorm past de robotstofzuiger ook in moeilijk bereikbare hoekjes en onder de bank. Je hoeft alleen af en toe de stofbak te legen.

Slaapsensor
Met een slaapsensor krijg je goed inzichtelijk hoe effectief je nachtrust is. Bewuster werken aan je slaapritme kan een groot effect op je gezondheid hebben. De slaapsensor ligt onder het matras en kan zo precies bijhouden hoe je slaapt.

Tessa
Tessa is een kleine, sociale zorgrobot. Tessa heeft verschillende taken en kan naar wens worden ingesteld. Denk hierbij aan het geven van herinneringen, berichten, instructies en zelfs het spelen van muziek. Op die manier kan Tessa perfect bijdragen aan de zelfredzaamheid en zelfregie.

Slimme medicijnbox
Op tijd de juiste medicatie nemen is natuurlijk erg belangrijk. Met een slimme medicijnbox hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. De medicijnbox kan naar wens ingesteld worden en zal op het juiste moment een melding geven.

Fobie training – VR
Met een virtual reality (virtuele realiteit) fobie training kan je in je eigen omgeving werken aan een angst of fobie. De trainingsmethode maakt gebruik van een virtual reality bril waarmee de gebruiker zich in een digitale wereld kan begeven. Aan de hand van spelelementen zal er stap voor stap aan je angst of fobie gewerkt worden.

Toegankelijke tablet
Een tablet is een vorm van mobiele computer met aanraakscherm. Met een tablet kan je via een WiFi verbinding een hoop dingen in huis vanaf een centrale plek regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting, het gebruiken van de televisie of het openen en sluiten van de gordijnen.  

Maar is er veel meer mogelijk. De technologie staat immers niet stil!

Smart Glasses voor slechtzienden
Smart glasses’ kunnen straks ook slechtzienden en blinden helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van hun weg of de bediening van apparaten. De Universiteit Twente gaat hiervoor, in samenwerking met Bartiméus en Koninklijke Visio, nieuwe app’s ontwikkelen.

Fysiek brailletoetsenbord voor je smartphone of tablet
De Hable One is het eenvoudigste fysieke brailletoetsenbord voor je smartphone. Het werkt met VoiceOver en TalkBack op smartphones en tablets. dankzij eenvoudige bewegingen en snelkoppelingen kun je gemakkelijk door je telefoon navigeren.

Moderne scootmobiel met 4 wielen
Zo’n scootmobiel ( 3500-4000 euro) is stabieler bij het rijden, ook in bochten, maar  iets minder wendbaar dan een driewielscootmobiel.

Ciëntgerichte stemhulp via Google Home,
Het gaat om een persoonlijke en intuïtieve manier om de dag te structureren en thuis wonen op afstand te begeleiden, waardoor Thuiswonen socialer, gezonder, veiliger en zelfredzamer wordt.

Alarmsystemen/ Levenstekenknop
Knoppen om hulp te vragen kunnen heel eenvoudig zijn zoals het gratis systeem voor alleenstaanden om hulp in te schakelen van https://www.thelifesigns.com/, maar er kan ook een geavanceerder systeem worden gebruikt, waarin de opvolging en zorg ook wordt geregeld. https://nl-alarmering.nl/

Nieuwe woonvormen

Er bestaat grote behoefte aan betaalbare, alternatieve woonvormen die aansluiten bij de diverse vraag van mensen. Tussen thuis en het verpleeghuis zijn er nog te weinig ‘tussenvormen’.

Het gaat om woonvormen die in meer of mindere mate beschutting en bescherming bieden, zoals geclusterd wonen, gestippeld wonen, wonen in een Thuishuis, hofje zoals het Knarrenhof of woongemeenschap. Het vinden van een geschikte locatie en de financiering zijn grote knelpunten. Desondanks neemt het aantal woonvormen toe. En valt er langzamerhand meer te kiezen.

 

Tekst: Ineke de Geer en Flox den Hartog Jager