Doortrapdag

Op 6 juli jl. was er weer een fietsactiviteit van het project Zeist-Doortrapgemeente, een project waar ASZ actief aan deel neemt.
In 2022 werd Zeist officieel een “doortrap-gemeente”. Wat houdt dan nu in??

Het motto van Doortrappen is: blijf veilig fietsen tot je 100 ste.
Met het landelijke Doortrapproject willen gemeentes senioren helpen bij het veilig kunnen blijven fietsen. Want uit alles blijkt dat senioren graag fietsen, ook graag willen blijvenfietsen en (mede) door het fietsen langer gezond, sociaal en zelfredzaam blijven. Zowel voor de burger als de gemeente is dit laatste van belang Maar ….senioren zijn ook toenemend kwetsbaar in het verkeer.

Om het Doortrap-doel te bereiken organiseert Sportief Zeist samen met Veilig verkeer Zeist jaarlijks een aantal bijeenkomsten, waarbij fietsveiligheidschecks worden aangeboden en de deelnemers kunnen oefenen op fiets-behendigheid op een uitgezet fietsparcours. Zo’n bijeenkomst start met gratis koffie/thee en wordt afgesloten met een gezonde gratis lunch.
Op 6 juli namen weer 15 senioren, bijna allen op een e-bike, deel aan de fietsveiligheidscheck en het parcours.

 

Recent beschikt de gemeente over een voor senioren veilige en mooie “”doortrap”” route, uitgezet door de natuur rond de gemeente Zeist, de blauwe route,  de routebeschrijving wordt gepubliceerd op www.doortrappen.nl

Dit najaar staat ook een veilige senioren-fietstocht van max 15 km (met korte rustpauze halverwege) op het programma.

Daarnaast probeert Sportief Zeist nog fiets-leveranciers te interesseren om met een kraam deel te nemen aan het Sport en Cultuurfestival op 19 augustus en dan in die kraam diverse soorten fietsen met aanpassingen te tonen en advies/uitleg te geven. Zoals lage instapfietsen , driewielfietsen (als dan niet met trapondersteuning), en verschillende lichte, makkelijk te hanteren e-bikes.