Een QR code: wat is dat eigenlijk?

Senioren zijn niet opgegroeid met de computer. Toch doen we ons best om bij te blijven al gaan de ontwikkelingen erg hard. We Whats Appen met onze kinderen en voor Facetimen of Zoomen draaien we sinds de coronacrisis ook onze hand niet om. En zeg nu zelf: het is toch hartstikke leuk om foto’s te zien van de vakantie van je kinderen of je vrienden en soms in levende lijve met ze te kunnen praten.

Toch gaan de ontwikkelingen soms sneller dan we bij kunnen benen. Veel gaat aan ons voorbij, zoals instagram of facebook, twitter, youtube of nog hipper tiktok. Daar hoeven we ons niet druk over te maken, maar soms wordt er iets uitgevonden dat toch wel handig is om te gebruiken. Maar dan moet je wel weten wat het is en wat je er mee moet doen.

Een van die dingen is de QRcode – dat vierkantje met blokjes, althans zo ziet het er vaak uit, maar je kunt ook hele gekke of mooie of kleurrijke QRcodes maken.

Wat zijn QR codes
Wat zijn dat nu eigenlijk die QR codes? Deze codes verwijzen naar een website. Websitepagina-namen zijn vaak heel erg lang. Zoals deze bijvoorbeeld: https://www.seniorenzeist.nl/aanmelden-en-kaartverkoop-3/. En omdat ze lang zijn en dus vervelend overtypen hebben we op internet hyperlinks uitgevonden. Als je daarop klikt dan kom je vanzelf op de pagina waar je moet zijn. Maar op papier werkt een hyperlink niet. Dus moest men wat anders uitvinden en dat is de QRcode. Dat teken met al die blokjes.

Hoe werkt zo’n QR code
Hoe werkt zo’n QR code nu eigenlijk? We kennen allemaal de streepjescodes, die op alle producten staan. De caissière van een supermarkt scant die streepjescode en de informatie die daarin is opgeslagen verschijnt op de kassabon. En als je een moderne senior bent dan scan je de streepjecode zelf aan de zelfscankassa.

De QRcode is eigenlijk net zoiets als de streepjescode. Het is een manier om informatie op te slaan. Die informatie kun je lezen als je de code scant. Nu hebben we thuis of onderweg natuurlijk geen scanapparaat zoals in de supermarkt. Maar we hebben wel een telefoon, iPad of tablet. En die hebben op verschillende plekken een scan mogelijkheid ingebouwd.

 

 

Je kunt die scan mogelijk herkennen aan een afgerond vierkantje met een stip erin, zoals dit tekentje laat zien.

 

Dat staat bijvoorbeeld in de Google zoekbalk op je telefoon of iPad/tablet.

Maar ook in de fotoapp van de telefoon. Ziet u ze?

Als je daarop klikt komt er een afgerond vierkant in beeld. Dat is uw zoekvenster. Zoek daarmee de QRcode, bijvoorbeeld in het ASZ-magazine. Het QR teken moet precies in het vierkant komen te staan. Dan verschijnt een hyperlink, die je meteen naar een pagina op internet brengt. De QR code van het magazine brengt je naar de pagina op de ASZ internetsite (www.seniorenzeist.nl), waar je kaartjes voor ASZ activiteiten kunt kopen.

Nu u dit allemaal weet, begrijpt u ook dat u helemaal geen QR code nodig heeft om kaartjes te kopen. U kunt ook meteen naar de ASZ website gaan en even zoeken waar de mogelijkheid is om kaartjes te kopen.

Uitleg daarover vindt u hier.

En weet u dat nu wel ga dan direct naar de grote blauwe knop op de home pagina, dan komt u er ook.

 

Waarom is weten hoe een QR code werkt dan wel belangrijk
Nu u weet wat een QRcode is en hoe hij werkt, ziet u ze waarschijnlijk overal. Ze staan bijvoorbeeld op wasmiddelen, op apparaten, en in musea bij schilderijen. Op rekeningen heb ik ze ook al gezien en soms zie je ze in winkels of op de geldbus van goede doelen.

Het is dus best wel handig om te weten hoe je met zo’n QRcode om moet gaan, want binnenkort is er bij geen enkel apparaat meer een uitvoerige gebruiksaanwijzing maar wordt je met behulp van zo’n QR code naar internet verwezen, waar je de uitgebreide informatie kunt lezen. En dat heeft weer als voordeel, dat de gebruiksaanwijzing altijd te vinden is, mits je de QR code hebt natuurlijk of weet hoe je zoeken moet met Google.

Misschien is het dus ook voor de senior wel handig om een keer te proberen hoe ver hij/zij kan komen met het lezen van zo’n QR code. En lukt het niet elke stap te maken dan is er bij ASZ altijd hulp te krijgen. Bij het iPadcafé of het computercafé bijvoorbeeld.

  • Het iPad café is elke 1e vrijdagmorgen van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in het Parochie Centrum Emmaus aan de Rozenstraat 20.
  • En op tweede dinsdag van de maand van 10-12 uur kunt u in het Torenlaantheater terecht met alle problemen met computers en mobiele telefoons.

Tot slot: Leuke bijkomstigheid

Een leuke bijkomstigheid van dat tekentje van het afgeronde vierkantje met een stip in het midden (het scantekentje in de google zoekbalk) is dat je er ook mee kunt zoeken op internet. Google zoekt dan niet op woorden, maar op een foto of een plaatje. Bijvoorbeeld: je wilt de naam van een plant in je tuin weten. Richt het venstertje dat tevoorschijn komt als je op de scanknop klikt op de plant. Klik op de ronde knop met het vergrootglas en je krijgt vergelijkbare plaatjes, die op internet staan. Daar kun je dan snel jouw plant vergelijken met de plaatjes van de planten die te voorschijnkomen. De informatie over je plant heb je dan snel gevonden.

Je kunt het natuurlijk ook met oude foto’s proberen. Kijken of Google iets herkent van de straat waar u vroeger woonde of een figuur op een foto. Misschien komt u wel in een archief terecht met heel veel informatie die u nog niet kende.

Ach zo zie je maar: internet is vaak een gesloten boek voor ons, maar soms een tovertuin.