Wij speelden het democratiespel

Het Democratiespel
foto’s: Han Willems, Ineke de Geer

Op maandag 21 augustus speelden 16 ASZ leden in de raadszaal van het gemeentehuis het democratiespel na eerst uitleg te hebben gekregen over de procedure die gevolgd wordt bij het kiezen van een nieuwe burgemeester. En dat is nodig want de Zeister burgemeester stopt er mee aan het eind van deze termijn.

Het democratiespel is wat men tegenwoordig een serious game noemt. Een manier om niet alleen uitleg te krijgen, maar de informatie ook meteen te ervaren. Denken ondersteund door doen geeft een dieper begrip en blijft beter hangen. Ingewikkeld was het niet echt, want het democratiespel wordt vaak met schoolkinderen gespeeld.

Uitgangspunt is een stad – Democracity genaamd – waar wel huizen zijn, maar nog geen voorzieningen. Aan ons de taak om tot een keuze te komen. Maar eerst moesten we een politieke partij oprichten, op basis van de politieke uitgangspunten die we hadden geformuleerd. En binnen een kwartier waren er vier politieke partijen en konden we omgaan met de interruptiemicrofoons.

Bijzonder was om te zien dat we goed waren in het uitgeven van geld aan allerlei mooie voorzieningen als een bibliotheek, een bejaardenhuis, een zwembad en een bioscoop, maar niemand zich had afgevraagd of er misschien ook geld verdiend zou moeten worden. Kantoren, fabrieken en een energiecentrale lieten we links liggen. Misschien waren die er wel gekomen als er meer mannen mee hadden gedaan aan het spel.

In ieder geval werd duidelijk dat keuzes maken en andere partijen overtuigen van de juistheid van je keuze niet echt heel makkelijk is. Eigenlijk wilden we steeds alles dat goed is voor iedereen. En omdat dat niet kan werden onze gebouwen steeds multifunctioneler. Want waarom zou je niet een bibliotheek, annex schouwburg en bioscoop combineren met een park waar je ook kunt zwemmen en sporten. Ach ja, wij wisten al langer dat senioren vaak komen met zeeeeeeeeeeer creatieve oplossingen!