Lezing: Anna Maria van Schurman

Lezing: Anna Maria van Schurman

21 september om 14:3016:30

Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student in Nederland
Dr. Pieta van Beek

Donderdag 21 september – Lezing: Anna Maria van Schurman, de eerste studente in Utrecht in 1636.
Presentatie: Dr. Pieta van Beek
Vorig jaar werd de ’Dissertatio’ van Anna Maria van Schurman (1607-1678) in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden verkozen tot ’beste boek’. Daarin betoogde zij dat vrouwen net zo geschikt zijn voor studie en wetenschap als mannen. Een paar maanden later werd zij op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis verkozen tot meest belangrijke historische persoon van Utrecht.
In haar lezing zal mevrouw van Beek stil staan bij het uitzonderlijke leven als kunstzinnige, geleerde, vrome, ongetrouwde en polyglotte vrouw. En aandacht schenken aan haar roem tijdens en na haar leven. Hoe kan het dat ze in de canon van Friesland is opgenomen, maar niet in die van Nederland?
En dat terwijl ze een bestseller schreef die over heel Europa verspreid werd, de Opuscula Hebraea Graeca Latina et Gallica.

 

Dr. Pieta van Beek is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en Research Fellow aan de Universiteit van Stellenbosch. Sinds 1992 is zij bezig met het ontsluiten van het leven en werk van de veeltalige Anna Maria van Schurman en in haar voetsporen met het werk van andere vrouwen. Zie www.annamariavanschurman.org/

 

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.

Waar
Torenlaan theater

Wanneer
21 september om 14.30 uur
zaal open 14 uur

Kosten, excl. consumptie: € 6,-