Hoe krijg je energietoeslag?

RSD keert energietoeslag 2023 uit

 

Door de gestegen energieprijzen hebben veel mensen moeite om hun energierekening te betalen. Net als in 2022 heeft het kabinet besloten ook voor 2023 een energietoeslag mogelijk te maken voor inwoners met een laag inkomen. Daarom krijgt iedereen die daar recht op heeft een eenmalige energietoeslag van € 1300,-. Dit geld is bedoeld om te helpen met het betalen van rekeningen voor gas en elektriciteit. De toeslag wordt in veel gevallen automatisch overgemaakt.

Inwoners van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben recht op de energietoeslag als het inkomen niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum. De RSD kijkt naar het inkomen van september 2023. Het maakt daarbij niet uit of het inkomen afkomstig is van een uitkering, vanuit werk of vanuit pensioen.

Automatisch uitkeren en aanvragen
De RSD betaalt eerst de energietoeslag automatisch uit aan inwoners van wie zij het inkomen weet. Diegenen die de energietoeslag automatisch uitgekeerd krijgen, ontvangen de toeslag uiterlijk in de eerste week van december. Inwoners die de energietoeslag na de eerste week van december niet automatisch hebben ontvangen, maar hier wel menen recht op te hebben, kunnen deze vanaf half december aanvragen via de website van de RSD. Wanneer na de aanvraag is gebleken dat men recht heeft op de energietoeslag, zal deze zo gauw mogelijk uitgekeerd worden.

Vanaf half december kan men de energietoeslag aanvragen via de website van de RSD (www.rsdkrh.nl/aanvragen-energietoeslag-2023). Aanvragen kan tot en met 30 juni 2024.

 

Andere toeslagen
Wanneer een inwoner bijvoorbeeld ook zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvang toeslag krijgt, of een uitkering, dan hoeft men zich geen zorgen te maken dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg, huur- of kinderopvang toeslag of de uitkering blijven precies hetzelfde. De energietoeslag komt er gewoon bij.
Voor studenten is er een eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 via DUO. Zij krijgen € 400,- op hun rekening gestort. Als zij recht hebben op deze bijdrage, dan ontvangen zij hierover bericht via DUO.

 

Extra regelingen

In Zeist zijn er verschillende ondersteunende maatregelen en voorzieningen, zoals vergoedingen voor activiteiten, schoolkosten of een sport abonnement via de Geld-Terug-Regeling, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leerkansen Zeist. Deze kunt u terugvinden op de website van gemeente Zeist: www.zeist.nl/inkomenshulp.

 

Wilt u dat er iemand meekijkt op welke regelingen u recht heeft? Of heeft u een andere vraag? U kunt gratis naar het inloopspreekuur van het Wegwijscafé in de wijk. Kijk voor meer informatie en wanneer het bij u in de wijk is op: http://www.wegwijscafe.nl.

Ook kunt u met geldproblemen hulp en advies krijgen van de afdeling Schulddienstverlening van de RSD. U kunt ze bereiken op het telefoonnummer 030 – 692 95 00 of u kunt mailen naar schuldhulp@rsdkrh.nl