‘Tussenzorg’ bij Warande

Het Diakonessenhuis en zorgorganisatie Warande gaan samenwerken om oudere patiënten die op de spoedeisende hulp (SEH) komen, sneller de juiste zorg te bieden. Het betreft kwetsbare ouderen die na behandeling op de SEH geen ziekenhuiszorg nodig hebben maar ook nog niet naar huis kunnen. Zij kunnen terecht op een speciale afdeling van Warande Bovenwegen in Zeist. De zorg bij Warande richt zich op herstel, observatie en diagnostiek en op het organiseren van eventuele vervolgzorg. Het Diakonessenhuis en Warande zijn in de zomer 2024 gestart met een pilot van 7 maanden.

 

Kwetsbare ouderen
We spreken van kwetsbare ouderen als er sprake is van een opeenstapeling van lichamelijke, geestelijke of sociale problemen. Tijdens het verblijf kijken zorgverleners van Warande welke zorg deze patiënten nodig hebben, hoe de woon- en leefsituatie is en wat er nodig is om weer naar huis te kunnen. Ook helpen zij patiënten bij het aanvragen van bijvoorbeeld thuishulp en hulpmiddelen. Het streven is dat patiënten na vijf dagen weer naar huis of een vervolgplek gaan. De bedoeling van de nieuwe werkwijze is dat patiënten sneller de juiste zorg (gericht op herstel) krijgen, dat ze minder lang op de SEH verblijven en dat we onterechte ziekenhuisopnames voorkomen.

 

Meike Prins, als geriater in het Diakonessenhuis betrokken bij het initiatief: “Op de spoedeisende hulp komen regelmatig kwetsbare ouderen binnen met een letsel waarvoor geen ziekenhuisopname nodig is.  Denk aan een breuk van een arm of enkel, of duizeligheid na een val. Normaal gesproken kan je na behandeling van dergelijk letsel naar huis. Maar vanwege bijkomende problemen zoals geheugenproblemen, pijn en onvoldoende steun in de thuissituatie, kan dat bij deze patiënten niet. Patiënten komen soms niet in aanmerking voor reguliere vervolgzorg, bijvoorbeeld door dementie. Het komt regelmatig voor dat we patiënten dan in het ziekenhuis opnemen ter overbrugging naar passende vervolgzorg.  Een ziekenhuisopname is echter niet wenselijk bij ouderen met een kwetsbare gezondheid: er is een verhoogd risico op complicaties en op achteruitgang in zelfstandigheid. Daarom hebben wij de samenwerking gezocht met Warande, een van de organisaties waar wij nauw mee samenwerken op het gebied van vervolgzorg.”

 

“Bij Warande vinden we het belangrijk dat inwoners van deze regio passende zorg krijgen op de juiste plek. Bij oudere patiënten is niet altijd duidelijk wat er aan de hand is en waarom iemand op de spoedeisende hulp terechtkomt. Hier hebben we een rustige omgeving en meer tijd om te verkennen en een diagnose te stellen. Bovendien kunnen wij ouderen uit Zeist daarna volgen in hun thuissituatie. Dit doet meer recht aan de zorgvraag van patiënten en zorgt voor continuïteit”, vertelt Heleen Driever. Zij is als specialist ouderengeneeskunde van Warande betrokken bij de pilot.

 

De afgelopen maanden hebben beide organisaties op kleine schaal al ‘geoefend’ met de nieuwe werkwijze. Op basis van die ervaringen hebben we besloten een pilot te starten. Mevrouw Naron is een van de eerste patiënten die van de spoedeisende hulp verhuisd is naar Warande Bovenwegen: “Het is mij goed bevallen. Ik kon gelukkig al veel zelf, dus ze hadden niet zoveel werk aan mij. Dit is goed geweest voor mij. Ik heb nog wel pijn in mijn been, maar ik ga met vertrouwen weer naar huis.”

Regionale samenwerking

De ontwikkeling van dit concept komt voort uit een multidisciplinair regionaal samenwerkingsverband. Hierin werken betrokken organisaties samen rond de thema’s ‘langer thuis’ en ‘passende zorg’ om tot nieuwe concepten voor kortdurend verblijf te komen.

 

Na zeven maanden evalueren we deze pilot en besluiten we over het vervolg.