De Gemeente Zeist vindt gezond ouder worden erg belangrijk en organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. De data staan gewoon in de agenda van ASZ.

  • Signaleren eenzaamheid

    Signaleer je eenzaamheid?

    Dit kan je doen.
    Kom je wel eens in contact met iemand waarvan je denkt dat hij of zij eenzaam is? Of maak je je zorgen om iemand, maar weet je niet precies wat er speelt? Je wilt graag iets doen, je weet alleen niet goed wat. Of je hebt niet de gelegenheid om zelf in actie te komen.
    Je kunt altijd naar het Signaalpunt Eenzaamheid in Zeist. Hier kun je je zorgen kwijt bij een zorgprofessional van MeanderOmnium. Bij het Signaalpunt Eenzaamheid is er steun voor iemand die eenzaam is.
    Dat kan voor een ander zijn, maar ook voor jezelf.

    Eenzaamheid bespreken

    Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders wel eens eenzaam is. Toch rust er een taboe op. Mensen zullen niet gauw zeggen dat ze eenzaam zijn. Maar vaak merk je wel dat er iets aan de hand is. Wanneer je in gesprek wilt gaan over eenzaamheid, neem dan een omweg.
    Vraag niet rechtstreeks: “Ben je eenzaam?” Maar vraag: “Ken je mensen die eenzaam zijn?” Vaak concludeert de persoon dan zelf ook dat hij/zij eenzaam is. Wil je over iemand een signaal afgeven bij het Signaalpunt Eenzaamheid, zodat hij/zij steun kan krijgen? Dan kan je tegen diegene zeggen dat je je zorgen maakt. En vragen of hij/zij het goed vindt dat MeanderOmnium contact opneemt.
    De ervaring leert dat eenzame personen vaak blij zijn dat iemand iets doet! Zelf lukt ze dat namelijk niet (meer).

    Een signaal afgeven bij het Signaalpunt Eenzaamheid

    1.  Je meldt een persoon over wie je je zorgen maakt bij het Signaalpunt Eenzaamheid via 030 694 04 14.
    2. Een professional reageert binnen 24 tot 48 uur op je melding. De professional gaat langs bij de persoon in kwestie en voert op een prettige manier een gesprek. De persoon kan hierin aangeven of hij/zij steun wil en op welke manier. De steun sluit aan bij de persoonlijke behoefte. Een jongere wil en kan immers andere dingen dan een oudere.
    3. Vanuit de behoefte volgt een aanbod. Bijvoorbeeld af en toe een praatje maken, een maatje of meedoen aan een activiteit.
      Meer informatie over het Signaalpunt Eenzaamheid vind je op de website van de gemeente Zeist. Hier staat ook een aanmeldingsformulier dat je kan gebruiken om jezelf of iemand anders aan te melden.
  • Huisbezoeken 75 plus

    Wij vinden het belangrijk dat het goed gaat met al onze inwoners. Daarom zijn wij met verschillende organisaties een project gestart om ouderen boven de 75 jaar thuis te bezoeken. We willen weten hoe het gaat en wat uw behoeften en wensen zijn. Waar wordt u gelukkig van? Daarbij is het onze wens dat u met plezier woont, gelukkig bent en weet waar u moet zijn voor eventuele activiteiten of hulp. De huisbezoekers zijn goed bekend in uw wijk.

    MeanderOmnium

    Er zijn al duizenden gesprekken gevoerd, met veel positieve reacties. Elk kwartaal krijgen specifieke groepen 75+’ers per brief een uitnodiging voor zo’n gesprek.

    Zou u ook graag een huisbezoek willen of heeft u een vraag? Bel dan met MeanderOmnium: 030 694 04 00 (tussen 9.00 en 13.00 uur). Of stuur een e-mail naar 75plushuisbezoek@meanderomnium.nl.

    Organisaties achter het huisbezoek

    Huisbezoeken 75 plus is een initiatief van de gemeente en welzijnsorganisatie MeanderOmnium, in samenwerking met o.a. ASZ.