Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Excursie Paleis Soestdijk, de vrouwen van Soestdijk

3 december 2023 om 13:00 - 17:00

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. In de tentoonstelling zijn schitterende portretten en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’

Ook andere gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en kunstenaars luisteren de geschiedenis van het paleis op met hedendaagse objecten. Zo zijn er 3D geprinte glazen vazen te zien van Dirk van der Kooij, tonen Gemmy Woud-Binnendijk, Suzanne Jongmans, Frieda Mellema en Bas Meeuws hun fotografische meesterwerken, exposeert Edwin Oudshoorn zijn poëtische jurken, verrast Sebastiaan Brajkovic met gouden serviezen, geeft Luca Boscardin een kleurrijke knipoog met zijn grafische buitenbeelden en maken Marcel van Doorn en Joris Laarman indruk met een karakteristieke interieurobjecten. Alumni en studenten van het Hout- en Meubileringscollege geven blijk van hun kunnen met innovatief nieuw werk en hoogwaardige marqueterie.

Een ware ontdekkingstocht
De schoonheid van Paleis Soestdijk zit met name in onvermoede details. ‘Zo is er een schitterend glas-in-loodplafond en zijn er originele badkamers op de eerste etage’, aldus Uniquole. ‘Het is bijzonder dat een deel van de 170 kamers van het paleis tijdens deze tentoonstelling, van 12 oktober tot en met 7 januari 2024, voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Een ware ontdekkingstocht voor de bezoeker.’

We gaan op excursie!

Wanneer
Op zondag 3 december
We krijgen een rondleiding van 2 uur, deze start om 14:00 uur.
Vertrek uit Zeist om 13:00 uur.

Kosten   
Rondleiding 7,50 euro pp    Plus
Entree met museum jaarkaart 12 euro, zonder museumjaarkaart 15 euro

Vervoer
We willen het vervoer zo regelen dat mensen met elkaar mee rijden. De tentoonstelling is niet rolstoeltoegankelijk en er is geen lift, dus trappen moeten zelfstandig of aan elkaars arm genomen kunnen worden.

Aanmelden
bij Emmy Janssens, bij voorkeur via de mail: ewjanssens@gmail.com voor 28 november, of op dinsdagmiddag bij Emmie in het Torenlaantheater.
Bij aanmelden graag melden:

  1. Heb je vervoer nodig of kun je vervoer bieden?
  2. Naam, adres en tel. nr.

Betalen
gids: bij aanmelding overmaken naar rek.nr  NL07 TRIO 0776 487337 o.v.v. paleis Soestdijk, PLUS
entree: zelf kopen via site: tickets.paleissoestdijk.nl  of bij de kassa zelf regelen.

 

 

Gegevens

Datum:
3 december 2023
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

ASZ

Gegevens

Datum:
3 december 2023
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

ASZ