De documentaire ‘De Heerlijkheid Zeist’ gaat over de verbinding tussen het markante Slot Zeist en het boerendorp, die beiden deel uitmaakten van de Heerlijkheid Zeist. Binnen het gebied van deze heerlijkheid oefent de Heer van Zeist de zeggenschap uit. Allereerst is dat Willem Adriaan van Nassau-Odijk die Slot Zeist bouwt: een groots lusthof, ‘het Nederlandse Versailles’, met fraaie siertuinen, boomgaarden en sterrenbossen. Het fraaie Slot wordt al in de 17de eeuw bezocht door bezoekers uit binnen- en buitenland; daarmee staat ook het dorp Zeist al in die tijd op de kaart. Andere belangrijke Heren van Zeist zijn Cornelis Schellinger, de hoeder van de religieuze gemeenschap de Hernhutters én de patriciër en vastgoedbezitter Jan Elias Huydecoper.
Een vitaal moment in de geschiedenis van het Slot is de aankoop door de gemeente Zeist, nu bijna een eeuw geleden. De gemeente redde daarmee het Slot van de slopershamer; een projectontwikkelaar wilde op de dan vrijgekomen grond een villapark ontwikkelen. Het Slot wordt in de jaren zestig van de vorige eeuw gerestaureerd en teruggebracht naar de oorspronkelijke barokstijl. Zo wordt het Slot in deze tijd weer de parel van Zeist, een ontmoetingsplaats voor Zeistenaren en een trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland.
De makers
De Zeistenaren Kees Kort en Pieter Veraart maakten diverse documentaires over de geschiedenis van Zeist: De Haven van Zeist in 2015, Van Utrecht naar Seijst – in het spoor van oude en vergeten wegen – in 2018 en Bestemming: Station Zeist, een reis over het verdwenen spoor van Utrecht naar Zeist in 2020. Voor deze documentaires ontvingen zij in 2022 de Monté ver Loren Geschiedenisprijs van Zeist.
Datum: 16 januari, 14.00 uur
Plaats: Torenlaantheater
Entree: 6 euro
Reserveren
of kaartje kopen bij Emmie Bakker op dinsdagmiddagen in het Torenlaantheater