Laden Evenementen

« Alle evenementen

Lezing: De literatuur van Zuid-Afrika

15 mei 2025 om 14:00 - 16:00

Donderdagmiddag 15 mei  2025–
Presentatie: Drs. Els van Ardenne

In Nederland hebben vele lezers ooit kennisgemaakt met het vertaalde werk van de Zuid-Afrikaanse schrijvers en dichters Breyten Breytenbach, André Brink, Marlene van Niekerk en Ingrid Jonker. Of met de Engelstalige auteurs Nadine Gordimer en J.M. Coetzee. Op dit moment is Antjie Krog bij velen een geliefd dichter en verkrijgt de dichter en schrijfster Ronelda S. Kamfer steeds meer bekendheid.

Maar er is zoveel meer.
De literatuur van Zuid-Afrika is zo interessant omdat zij een weerslag vormt van de geschiedenis van het land. Van de orale traditie van de vroegste bewoners de Khoikhoi en de San, de dagboeken en reisverslagen van de eerste kolonisten, de romans van schrijvers die in opstand kwamen tegen het apartheidsregime tot de eerste stemmen van zwarte auteurs als Elsa Joubert en Abraham Phillips. Na de apartheid verschijnen thema’s als schuld en desillusie in de literatuur; schrijvers als Karel Schoeman proberen de geschiedenis te herschrijven vanuit een ander perspectief. Daarnaast zijn er jonge schrijvers van verschillende bevolkingsgroepen die zich aansluiten bij internationale literaire trends.

Els van Ardenne-Diephuis studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de RUG. Ze werkte 25 jaar als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Voor diverse culturele instellingen verzorgt ze cursussen en lezingen over onderwerpen uit de Nederlandse literatuur, zowel op het gebied van proza als poëzie.

Waar: Torenlaan Theater.

Donderdagmiddag 15 mei  2025–

Tijdstip: 14.00-16.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur.

Kosten excl. consumptie: € 6,-.

Aanmelden en kaartje kopen binnenkort

 

Gegevens

Datum:
15 mei 2025
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

ASZ

Gegevens

Datum:
15 mei 2025
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

ASZ